Vești rele și bune în 2023 despre energie și combustibil. „Am fi putut avea prima producție din zăcământul Neptun-Deep”

Românii au avut parte de multe provocări, în 2022, din cauza prețurilor la combustibili, gaze și energie electrică. Și nici în anul 2023 nu sunt speranțe că lucrurile vor reveni la normal. Sunt însă și câteva vești bune.Chiar dacă guvernul a decis miercuri, 28 decembrie, să nu mai prelungească mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru la pompă, scăderea accizelor ar putea rezolva o parte a problemei.

Pe de altă parte, dacă nu se va investi în domeniul energetic, nici măsurile de plafonare luate de executiv nu vor mai avea rezultat. Specialiștii se tem că nu vom mai avea ce plafona.Ce se poate întâmpla rău în 2023 în domeniile gazelor naturale, energiei electrice și combustibililorExpertul în energie Cristina Prună, deputat USR si vicepreședinta Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputaților a arătat într-un interviu pentru Ziare.com ce ar putea să se întâmple în 2023 în domeniul energiei, în România.

”Pentru gaz, putem spune că din păcate, nici în anul care va urma, România nu-și va atinge potențialul maxim de producător de gaze naturale, să fie un furnizor de securitate aici în Europa de Est. Am fi putut în 2023 să avem primele gaze extrase din zăcământul Neptun – Deep din Marea Neagră dacă exploatarea ar fi început la timp, adică așa cum era prevăzut în anul 2018 atunci când în Parlament a fost adoptată prima lege offshore care de fapt a blocat investițiile. Dacă acea lege era bună și exploatările începeau în 2019, atunci în anul 2023 am fi putut avea aceste gaze”, a spus Cristina Prună.

Vezi ştirea completă pe ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *