Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă în România. Recomandările lui Alexandru Rafila pentru populaţie

Epidemia de gripă se declară dacă numărul cazurilor crește trei săptămâni consecutiv cu minim 20% și dacă rata de confirmare a virusului depășește 10% din probe, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății face apel ca pacienții cu forme ușoare și medii să nu aglomereze Unitățile de Urgențe.

„Este vorba de confirmarea unei situații epidemice. Epidemia nu se declanșează, ea există din cauza creșterii numărului de cazuri care trebuie să crească trei săptămâni consecutiv cu minim 20% și a unei rate de confirmare a infecției cu virus gripal care trebuie să depășească 10% din probele care sunt testate”, a spus Alexandru Rafila, la TVR Info despre modul în care în România s-ar putea declara epidemie de gripă.

În cazul în care se va confirma joi epidemia, după ce vor fi anunțate datele de către INSP, se vor lua măsuri legate de modul de funcționare a unităților medicale spitalicești.

„Măsurile vor fi legate de gradul de funcționare a unităților spitalicești, de reducerea sau restricționarea vizitelor pentru un interval limitat de timp, cât durează această situație epidemică, utilizarea echipamentului de protecție, inclusiv masca, de către personalul medical, screening-ul personalului. Tot personalul care prezintă infecții respiratorii trebuie să nu vină la serviciu, trebuie izolat la domiciliu, masca de asemenea este recomandată și pentru aparținători și bineînțeles pentru pacienți, fără să existe însă o obligativitate de purtare a măștii în general, dar recomandarea și inclusiv măsurile igienice, spălarea mâinilor, rămân valabile, la fel ca și în timpul pandemiei pentru că și gripa, și celelalte viroze respiratorii se transmit în mod similar. Este foarte importantă în continuare vaccinarea antigripală sau împotriva infecției cu noul coronavirus”, a mai spus ministrul Sănătății.

Vezi ştirea completă pe antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *